1. home
  2. Еко касети в BILLA компенсират емисиите от 625 коли на пътя за година

Еко касети в BILLA компенсират емисиите от 625 коли на пътя за година
 

  

Знаете ли, че когато пазарувате пресни плодове и зеленчуци във вашия BILLA магазин, помагате на природата? Една от причините за това са касетите за многократна употреба IFCO, в които се съхраняват пресните продукти на веригата. Благодарение на тях, компанията намалява твърдите си отпадъци с 486 тона на година. За да си представите колко много е това, трябва да умножите два пъти тежестта на Статуята на свободата в Ню Йорк.

Различни проучвания, направени от веригата, показват, че за клиентите темата за опазване на околната среда и провеждането на устойчива бизнес дейност става все по-важна, затова и към нея се фокусират все повече ресурси и усилия. Благодарение на своя мащаб, BILLA, веригата с най-много магазини в България – над 150 на брой, има капацитет да постигне много в екологично отношение, като всяка година допълва своите политики за устойчиво развитие с нови зелени решения. Пример за това е замяната на обикновените пластмасови касети в магазините на BILLA с тяхната екологична алтернатива, което неутрализира замърсяването, което причиняват 625 коли на пътя за период от една година.

Природата определено диша по-леко, благодарение на касетите IFCO, но това важи в пълна сила и за плодовете и зеленчуците, които купувате в BILLA. Благодарение на специална им технология на изработка, продуктите в тях се съхраняват пресни и запазват твърдостта и свежестта си по-дълго време. По този начин само за изминалата година са били спасени от изхвърляне близо 79 хил. килограма, или над 130 хиляди порции качествена здравословна храна. Компанията производител изчислява още, че само за изминалата година касетите IFCO в магазините на BILLA в страната са компенсирали разхищението на близо 17 хил. кубични метра вода, което се равнява на над 422 хил. 5-минутни душа.

Екологичните касети са само част от решенията, които компанията въвежда, като част от политиката си за намаляване употребата на пластмаса. От 2022 г. BILLA България спря продажбата на пластмасови съдове и прибори за еднократна употреба и ги замени с техни устойчиви алтернативи. Биоразградими алтернативи от 100% растителен произход се предлагат и при опаковките за еднократна употреба за прясно приготвените ястия и салати. В допълнение, клиентите на веригата избират от три вида еко торби за пазаруване – 100% рециклируема за многократна употреба, 100% памучна за многократна употреба и торба от биоразградим материал.

С мисъл за по-доброто бъдеще на планетата, до края на 2025 година BILLA България планира всички опаковки на продуктите собствена марка да бъдат 100% рециклируеми, за многократна употреба или естесвено разградими (компостируеми).