1. home
  2. Домашните любимци - ключът към ментално и физическо здраве

Домашните любимци - ключът към ментално и физическо здраве
 

 

14/03/2024 - За мнозина от нас, домашните любимци са повече от просто приятна компания - те са нашите утеха, радост и най-верни приятели. Но, както се оказва, тяхната роля върху нашето ментално здраве е дори по-значима, открива скорошно проучване на Американската Психиатрична Асоциация (АПА).* Цели 86% от собствениците на домашни любимци споделят, че техните четириноги приятели имат съществено положително влияние върху емоциите и менталното им здраве. Вероятно няма да ви изненада, че близо 90% от анкетираните заявяват още, че техните  домашни любимци не са просто домашни животни, а членове на семейството.


В следващите редове ще откриете 5 начина, с които отглеждането на домашни любимци допринася за по-доброто физическо и ментално здраве на стопаните.


Повишаване на настроението

Когато сме заобиколени от домашни любимци и можем да си играем с тях, нивата на хормоните на щастието се засилват. Нещо повече – дори само контактът с животни моментално влияе на центровете в мозъка, които отговарят за удоволствието. Силната връзка между стопанин и домашен любимец е предпоставка за повишена емоционална стабилност и по-високи нива на щастие при хората.


По-добро физическото здраве

Присъствието на домашен любимец често подтиква стопаните да бъдат физически по-активни. Според проучването, редовните разходки или игра с домашните любимци могат да намалят кръвното налягане и нивата на холестерол. А когато сме здрави и в добро физическо състояние, това със сигурност ни кара да се чувстваме по-щастливи.


Намаляване на стреса и напрежението

За съжаление стресът и напрежението са част от ежедневието на повечето хора, но дори само няколко минути в компанията на домашния ви любимец могат да бъдат толкова успокояващи. Двама от трима служители казват, че работата ги стресира, а 40% от тях твърдят, че пречи на здравето им. Изследвания показват, че домашните любимци на работното място помагат да се намали стресът и да се подобри удовлетворението на служителите.


Подобрение на социалния живот     

Домашните любимци могат да бъдат отличен повод за запознанство – с други стопани или просто случайни минувачи. Разходките в парка или срещите с други собственици на домашни любимци често водят до създаване на нови приятелства и обмен на положителни емоции.


Чувство за отговорност и грижа 

Колкото и сладки да са домашните любимци, те се нуждаят от много внимание и грижа, за да бъдат щастливи и да ни радват. Хората, които имат домашен любимец, развиват силно чувство за отговорност и способност за грижа за друго същество. А това е ценно умение, което ни прави по-съпричастни и състрадателни. Освен това, когато полагаме постоянни грижи за друго същество, сме по-склонни да се грижим добре и за себе си – съответно да бъдем по-щастливи.


Дни на домашния любимец в BILLA – разнообразие на достъпни цени

Част от полагането на грижи за домашните любимци е осигуряването на разнообразна и качествена храна, за да бъдат здрави и енергични. Ако вече имате домашен любимец или обмисляте скоро да се сдобиете с такъв, можете да се възползвате от кампанията „Дни на домашния любимец“, която се провежда в магазини BILLA между 14 и 20 март. В продължение на цяла седмица веригата предлага на клиентите си възможност да закупят разнообразни храни, аксесоари и играчки на своите любимци в удобно за тях време и на достъпни цени.


В периода на промоционалната кампания всички притежатели на BILLA Card получават 25% отстъпка на всички животински храни с марка Purina, както и до 50% отстъпка на храна в консерва, суха храна, котешка тоалетна, дентални пръчки за куче, каишка и топка с LED светлини и още много други артикули.


Всички останали предложения на BILLA в рамките на кампанията „Дни на домашните любимци“ можете да разгледате тук.


*Проучване, публикувано на 31 март 2023 г, проведено от Американската Психиатрична Асоциация