1. home
  2. Domashni lekove sreshtu nastinka

Домашни лекове срещу настинка
 

 

Съвети за лечение


При симптоми на настинка можете да подпомогнете по-бързото оздравяване с някои трикове и домашни лекове. Тук ще разберете какво най-ефективно води до облекчаване на симптомите, помага срещу настинка и бързо ще възвърне доброто здраве.

 

Инхалации


Един ефективен домашен лек срещу кашлица е да си правите инхалации. Това става много лесно с купа с гореща вода и кърпа или с инхалатор. Добавянето на градински чай има успокояващ ефект върху раздразнените лигавици.


Сок от лук


Комбинацията от сок от лук и небет-шекер е изпитан домашен лек за успокояване на кашлицата. Просто нарежете лука на кубчета и го сварете с небет-шекера в малко вода. Оставете сместа да се накисне, след това я отцедете и приемайте отварата с чаена лъжичка. Етеричното масло, съдържащите сяра съединения и флавоноидите в тази отвара имат антимикробен и леко противовъзпалителен ефект.


Чай


Пиенето на много течности е изключително важно за ефективното облекчаване на симптомите на настинка. Особено полезни са чайовете от мащерка, анасон и иглика. Билките като ружа, живовляк или бръшлян облекчават кашлицата. Като цяло, ако приемате повече течности, това спомага да се предотврати изсушаването на лигавиците.


Пчелен мед


Твърди се, че медът има успокояващ ефект при кашлица. Може да добавите една чаена лъжичка мед към чая си.

 
 

Инхалации


Топлата водна пара овлажнява дихателните пътища и спомага за втечняване на сгъстения секрет. Ако ще правите инхалации на деца, това трябва да се случва само под наблюдението на възрастен. В противен случай рискът да се изгорят с горещата вода е твърде голям.


Натривки на гърдите


Вдишването на етерични масла като ментол или евкалипт спомага за отпушване на носа и улесняване на дишането. Просто натрийте маслото на тънък слой върху гърдите си и вдишвайте и издишвайте дълбоко. Ефектът не е научно доказан, но дава подобрения при много хора.


Промивка на носа


Препаратите за промивка на носа помагат носните лигавици да се прочистват по-добре, което предотвратява настинката. В случай на остра настинка обаче е по-добре да спрете с промивките – в противен случай патогените могат да се разпространят в параназалните синуси и да ускорят разпространението на инфекцията.


Повече сън


За мнозина спането със запушен нос е дискомфортно . За да можете да се наспите, просто поставете втора дебела възглавница под главата си, за да я държите по-високо, когато сте легнали.

 
 

Гаргара


Гаргарата с хладка солена вода или чай с много лайка и градински чай помага за поддържане на влажността на лигавиците. В резултат на това вирусите се разпространяват по-бавно.


Много течности


Чайовете, запарени с лечебни растения като градински чай, мащерка, лайка или слез, забавят растежа на микробите, имат отпушващ и противовъзпалителен ефект. Горещата лимонена отвара също дава добри резултати при възпалено гърло. Сварете вода, оставете я да се охлади малко и добавете прясно изцедения сок от половин лимон. Подсладете с малко мед, ако е необходимо.


Компрес на гърлото


Напоете кухненска кърпа в топла вода, изцедете я добре и я сложете около врата си. Увийте плътен шал над кърпата и оставете да действа около 30 минути.

 
 

Компреси на прасците


Компресите на прасците са изпитано домашно средство срещу висока температура. За целта потопете чиста кърпа в студена вода, изцедете я добре и я увийте около прасците. Поставете суха кърпа отгоре и оставете да действа около 45 минути.


Оцетени чорапи


За така наречените оцетени чорапи просто смесете хладка вода и ябълков оцет в съотношение пет към едно. Поставете чифт памучни три-четвърти чорапи в течността, извадете ги, изцедете ги добре и ги обуйте до прасците, ако е възможно. Върху тях обуйте сухи чорапи и оставете лекът да действа около 45 минути.


Прием на течности


Ако страдате от висока температура, трябва да приемате много течности. Поради повишеното изпотяване тялото губи течности и минерали, които трябва да се набавят отново с поне 2 литра чай или минерална вода. Чаят от липов цвят е особено ползотворен при децата, тъй като предизвиква изпотяване, понижава температурата и има успокояващ ефект.