1. home
  2. Любопитни хранителни факти
  3. Любопитни хранителни факти
Американският карикатурист и писател Джон Тилиус смело заявява: "Девет от десет души казват, че обичат шоколад. Десетият лъже." Това изказване не е научно обосновано, но колко човека всъщност познавате, които не обичат шоколад?

Откъде произхожда шоколадът?

Преди 2500 години маите почитали какаовото дърво като божествено растение. От стритите зърна варели омайваща напитка. През 16 век какаото било пренесено в Европа от испанските завоеватели. Сто години по-късно настъпил неговият триумф, когато се стигнало до идеята, тръпчиво-горчивата напитка да бъде подсладена с тръстикова захар. По-късно подсладеното какао поставило основите на откриването на шоколада през 19 век.

Как се произвежда шоколад?

Съществената съставка за производството на шоколад са какаовите зърна - семената на около 20 см дългия, овален какаов плод, който расте на стъблото на какаовото дърво. Плодовете се берат с мачете. След това отворените плодове се оставят в продължение на дни, открити на слънце, по този начин протичат важните за придобиване на вкуса ферментационни процеси. Следва почистване, печене и мелене на какаовите зърна. При меленето, поради съдържащата се мазнина, се отделя гъста какаова маса. Когато тя се пресова, се разделя на какаово масло и така нареченото кюспе, което се преработва в какао на прах.
Шоколадът се произвежда директно от какаовата маса или от какаово масло и какао на прах. В зависимост от сорта се добавят захар и млечни съставки. След това масата се валцува и се коншира – това означава, че се бърка продължително при минимален приток на топлина. Преди получената при този процес еднородна шоколадова маса да бъде излята във форми, тя се охлажда (темперира) с помощта на специална процедура. По този начин се цели постигането на точно тази точка на топене, която води до вкусовата експлозия върху езика ни. Белият шоколад се произвежда също чрез описания по-горе процес, но тук при пресоването на какаовата маса се използва единствено какаовото масло.

Колко калории съдържа шоколадът?

Калорийното съдържание на блокче от 100 грама е между 500 и 600 kcal. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-малко захар по принцип се съдържа в него. Но това не означава непременно, че съдържа по-малко калории.

Какви видове шоколад има?

Независимо от почти безкрайния брой на вкусови варианти съществуват четири основни вида шоколад.
горчив шоколад – съдържа 70% и повече какао.

  • леко горчив шоколад – съдържа между 55% и 70% какао.
  • млечен шоколад – съдържа освен какао, какаово масло и захар, и голямо количество млечни съставки.
  • бял шоколад – съдържа какаово масло (20% и повече), захар, млечни съставки и ванилия.
Шоколадът може да се причисли към хранителните продукти с продължителна трайност, като тя се увеличава с увеличаване на количеството на какаото. В търговската мрежа трайността на белия шоколад е 12 месеца, на млечния шоколад - 18 месеца и на тъмния шоколад - 24 месеца.