Американският карикатурист и писател Джон Тилиус смело заявява: "Девет от десет души казват, че обичат шоколад. Десетият лъже." Това изказване не е научно обосновано, но колко човека всъщност познавате, които не обичат шоколад?
Шоколадът се произвежда директно от какаовата маса или от какаово масло и какао на прах. В зависимост от сорта се добавят захар и млечни съставки. След това масата се валцува и се коншира – това означава, че се бърка продължително при минимален приток на топлина. Преди получената при този процес еднородна шоколадова маса да бъде излята във форми, тя се охлажда (темперира) с помощта на специална процедура. По този начин се цели постигането на точно тази точка на топене, която води до вкусовата експлозия върху езика ни. Белият шоколад се произвежда също чрез описания по-горе процес, но тук при пресоването на какаовата маса се използва единствено какаовото масло.
Шоколадът може да се причисли към хранителните продукти с продължителна трайност, като тя се увеличава с увеличаване на количеството на какаото. В търговската мрежа трайността на белия шоколад е 12 месеца, на млечния шоколад - 18 месеца и на тъмния шоколад - 24 месеца.