Главно съдържание

Паметникът на връх Шипка бе успешно реставриран със средства от кампанията „Ние обичаме България“

Паметникът на връх Шипка бе успешно реставриран със средства от кампанията „Ние обичаме България“

21/08/2019
Кампанията е част от социално отговорната стратегия на BILLA България да подпомага значими каузи

Паметникът на връх Шипка бе успешно реставриран със средства от кампанията „Ние обичаме България“

Приключи цялостната реставрация на бронзовия лъв на Паметника на свободата на връх Шипка. Ремонтът бе осъществен със средствата, събрани от мащабната национална кампания на BILLA България „Ние обичаме България“. Официалното откриване на обновения символ на България ще бъде на 24 август, съчетано с тържественото честване на 142 години от Шипченската епопея и 85-ата годишнина от откриването на Паметника на свободата. До няколко седмици се очаква и финалната заповед на Министерството на културата за приключването на реставрацията.

Кампанията „Ние обичаме България“ е част от дългосрочната стратегия за корпоративна социална отговорност на BILLA България да подпомага значими обществени каузи. Инициативата се организира в подкрепа на емблематични исторически паметници и природни забележителности, част от 100-те национални туристически обекта, които се нуждаят от възстановяване или поддръжка. Първото й издание се проведе през 2016 г. и подкрепи един от най-емблематичните български символи – Паметника на свободата на връх Шипка. Около мисията за спасяването на бронзовата фигура на лъва се обединиха хиляди българи, които дариха средства, закупувайки билет за грандиозен благотворителен концерт в зала Арена Армеец. В спектакъла участваха някои от най-популярните български изпълнители, които подкрепиха каузата за опазването на българското културно-историческо наследство. Веригата добави средства и от допълнителни активности в магазините си.

В резултат на кампанията на BILLA България бяха дарени над 66 хиляди лева, които бяха използвани за реставрацията на 4-метровата фигура на бронзовия лъв на Паметника на свободата на връх Шипка.

„Приоритет за BILLA винаги е бил не само да инвестира в икономиката, но и да бъде инициатор на положителни промени за обществото. Кампанията „Ние обичаме България“ е един добър пример за това. Тя не просто подкрепя значими обекти, но и обединява силата и енергията на хиляди българи, горди с родината си, традициите, културното наследство и символи на страната.“, коментира Норберт Мисбрандт, изпълнителен директор на BILLA България.

„Щастливи сме, че в годината, когато празнуваме 85-ата годишнина на Паметника на свободата на връх Шипка, можем да се похвалим със завършена реставрация на един от неговите най-важни елементи – бронзовия лъв. 85 години той стои гордо на северната стена на паметника и благодарение на подкрепата на BILLA и на всички българи, които се включиха в кампанията „Ние обичаме България“, лъвът ще продължава все така величествено „да пази” паметника и свободата“, сподели д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей (НПМ) „Шипка-Бузлуджа“.

Кампанията „Ние обичаме България“ се проведе успешно и през 2017 г. и 2018 г., когато бяха подпомогнати други два значими български символа – Мадарският конник и Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ От края на миналата година, благодарение на средствата от инициативата, Националният историко-археологически резерват „Мадара“ е с модернизиран информационен център, оборудван с виртуална реалност, образователни игри и съвременна техника, и е още по-привлекателна дестинация за туристите от България и чужбина. Междувременно започна и реставрацията на художественото платно във впечатляващата зала „Панорама“ на художествения музей Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, който бе във фокуса на „Ние обичаме България“ през 2018 г. Подобна дейност се осъществява за първи път откакто емблематичният обект е построен. Освен реставрация и консервация на художественото платно, ще бъде извършено и почистване и възстановяване на предметния план.