Главно съдържание

BILLA с програма за намаляване на пестицидите в плодовете и зеленчуците

BILLA с програма за намаляване на пестицидите в плодовете и зеленчуците

05/06/2018
Търговската верига пуска собствена марка плодове и зеленчуци с гарантиран български произход

BILLA с програма за намаляване на пестицидите в плодовете и зеленчуците

BILLA България въвежда програма за намаляване на пестицидите в плодовете и зеленчуците, отглеждани в рамките на дългосрочния проект на компанията „BILLA Градини“. Това стана ясно на пресконференция по повод тазгодишното издание на кампанията, в която се включиха Бойко Сачански, Управител на BILLA България, Курт Щокингер, представител на Глобал 2000 и експерт в екипа на програмата за намаляване на пестицидите, както и Стефан Цонев, Цветан Хубенов и Славяна Славева – производители, с които търговската верига си партнира в проекта „BILLA Градини“.

Програмата за намаляване на пестицидите предвижда остатъчните количества пестициди в плодовете и зеленчуците, произведени за търговската верига, да бъдат с по-ниски нива от допустимите по закон. Целта е да се произведат продукти с намалено съдържание на остатъчни количества пестициди, което означава по-здравословна храна, ограничено въздействие върху околната среда и по-безопасни условия на труд за земеделците.

За постигането на тези резултати BILLA стимулира добрите производствени практики и насърчава използването на алтернативни на пестицидите методи. Търговската верига предоставя на производителите безплатно схеми за растителна защита, разработени от експерти, които водят до минимални или нулеви стойности на остатъчни количества пестициди при плодовете и зеленчуците.

За да се следи ефективността на програмата за намаляване на пестицидите, професионално обучен служител на акредитирана лаборатория периодично взима проби от плодове и зеленчуци от BILLA Градини. Резултатите от тези изследвания се публикуват на www.billa.bg. За да може клиентите да се ориентират по-лесно, са въведени три кода, обозначаващи резултатите от пробите. Зеленият означава, че плодът или зеленчукът отговаря на строгите критерии на програмата за намаляване на пестицидите на BILLA. Ако резултатът е жълт, то продуктът отговаря на законовите изисквания, но не и на по-строгите критерии, заложени в програмата на търговската верига. За проверка на качеството се вземат последващи проби. Червеният код означава, че плодът или зеленчукът не отговаря на законовите норми. В такъв случай стоката се спира от продажба и се бракува.

Пресконференцията по повод кампанията „BILLA Градини“ 2018 се проведе в атрактивната зона за плодове и зеленчуци в магазина на столичния бул. „Братя Бъкстон“ 96. На събитието стана ясно, че търговската верига пуска на пазара собствена марка плодове и зеленчуци „BILLA Градини“. Продуктите на бранда са с гарантиран български произход и са отгледани екосъобразно по програма за намаляване на пестицидите, а при производството им се осъществява независим двустепенен контрол на качеството.

„Щастливи сме, че имаме възможност да надградим проекта „BILLA Градини“ чрез програмата за намаляване на пестицидите и новата ни собствена марка. Сърдечно благодаря и на всички български производители, с които години наред си сътрудничим в рамките на проекта. Ще продължим да ги подкрепяме и да им помагаме да се позиционират на пазара и да развиват бизнеса си“, заяви Бойко Сачански, Управител на BILLA България.

„BILLA Градини“ е сред най-успешните проекти на търговската верига, в рамките на който тя си партнира с над 30 български земеделци, които отглеждат плодове и зеленчуци в над 150 градини, оранжерии и лозя в едни от най-плодородните кътчета на страната.