Главно съдържание

BILLA България с план за продажбата на яйца от свободно отглеждани кокошки

21.12.2020 - До 2025 г. търговската верига ще предлага единствено яйца от свободни кокошки и такива с подово отглеждане

BILLA България се присъединява към глобалната политиката на REWE Group и планира да премине изцяло към продажбата на яйца от кокошки с подово отглеждане и свободни кокошки. Считано от 2025г., птиците с клетъчно отглеждане ще бъдат премахнати от асортимента на обектите в страната. Ангажираността на веригата започва през 2016 г., като през последните години тя работи все по-усилено за предотвратяването на последиците от този актуален проблем.

„Поемаме смел и амбициозен ангажимент до 2025 г. да прекратим продажбата на яйца от ферми, в които птиците се отглеждат в клетки. По този начин, ще утвърдим наложения стандарт за високо качество на продуктите, предлагани в нашите обекти, които потребителите купуват и консумират ежедневно. Щастливи сме, че основните ни доставчици на яйца изразиха готовност за развитие в тази посока и ще отговорят на заложените от нас критерии. Те ще работят в посока увеличаване на площта и стадата за подово отглеждане, както и за развъждане на свободни кокошки,“ сподели Норберт Мисбрандт, управител на BILLA България.

По последни данни, за последните четири години делът на яйца от клетъчно отглежданите кокошки в европейското производство е над 55%. Въпреки непредвидените обстоятелства през тази година, BILLA България, както и родните доставчици, които са и нейни партньори, не спират да работят в посока промяна на тази статистика. Новата политика ще осигури на потребителите повече възможности за избор на яйца с гарантирано високо качество, а в допълнение ще повлияе и на живота на стотици хиляди кокошки-носачки, на които ще бъде осигурено здравословно наддаване.