1. home
  2. BILLA Рецепти
  3. Пълнени свински гърди с швейцарски сирена и пушена шунка

Пълнени свински гърди с швейцарски сирена и пушена шунка


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

2 кг
обезкостени свински гърди с кожа
50 г
дижонска горчица
200 г
пушена шунка
200 г
бекон на ленти
100 г
полутвърди швейцарски сирена (например “Грюер”)
3 бр.
моркови
250 г
целина
6 скилидки
чесън
1 стрък
розмарин
2 стръка
наситнен розмарин
0.5 връзка
магданоз
2 глави
лук
20 мл
сос „Уорчестър”
1 бр.
лимон
1 стрък
селъри
200 мл
червено вино
500 мл
телешки бульон
20 г
краве масло
20 г
брашно
30 г
едрозърнеста горчица

Приготвяне

1
От страната на кожата на месото се правят прорези, така че да се получат квадрати. След това месото се разрява така, че да се получи “пеперуда”. Овкусява се със сол и черен пипер, намазва се с горчица и върху едната половина се подреждат лентите бекон.
2
Един морков, 50 г от целината и една глава лук се нарязязват на малки кубчета, три скилидки чесънът, стрък розмарин и магданозът се наситняват. Шунката се нарязва на ленти.
3
В сгорещено маслиново масло се запържват морковите, целината, чесънът, лукът, магданозът и розмаринът. Овкусяват се със сол и черен пипер, сос “Уорчестър”, добавя се шунката и всичко се пържи около 5 - 6 минути, до златисто. Сместа се прехвърля в купа и към нея се добавят настърганите на едро сирена и кората от половин лимон, разбърква се добре и се разпределя върху покритото с бекон месо.
4
Месото се прехлупва и се завързва с конец за печене, така че да се получи стегнато руло и плънката да не изтича.
5
Рулото се поставя в тава за печене и в нея се слагат една глава лук, нарязана на четвъртини, 2 моркова, нарязани на едро, нарязан на едро стрък селъри, 200 г нарязана на големи кубчета целина, наливат се виното и бульонът, добавят се останалите клонки розмарин и смачканите скилидки чесън.
6
Тавата се слага в загрята на 200 градуса фурна и се пече около 2.30 - 3 часа. Ако кожата започне да потъмнява много се покрива с хартия за печене.
7
След като месото се опече се изважда от тавата и сосът се прецежда. Отделят се 400 мл от него. Брашното се запържва в маслото до златисто, постепенно и при постоянно бъркане се налива сосът от печенето, подправя се със сол и черен пипер на вкус и се добавя едрозърнестата горчица.
8
Рулото се нарязва на филии и се поднася със соса.

Подобни рецепти