Ние обичаме България

 „Ние обичаме България“ е дългосрочна национална кампания, която цели подсигуряването на финансова подкрепа за поддръжката на едни от най-значимите природни забележителности и паметници на културата, част от Стоте национални туристически обекта на България. Проектът стартира по идея на BILLA България през 2016 г. Основната цел на първото издание на „Ние обичаме България“ бе подпомагането на реставрацията на Паметника на свободата на връх Шипка. В рамките на инициативата се проведе голям благотворителен концерт в зала „Арена Армеец“, който привлече хиляди зрители. Като резултат от цялата кампания бяха събрани близо 75 000 лв. за реставрацията на Паметника на свободата на връх Шипка.

 

През 2017г. инициативата подкрепи един от най-емблематичните български символи – Мадарския конник. Събраната по време на кампанията сума (над 93 000лв.) ще бъде използвана за облагородяването на Националния историко-археологически резерват „Мадара“, където се намира релефът, и за превръщането на района в атрактивна туристическа дестинация. Средствата ще бъдат преведени по сметката на Регионалния исторически музей в Шумен, който отговаря за Мадарския конник.

 

Основната част от сумата бе събрана от продадени билети за големия благотворителен концерт в подкрепа на Мадарския конник, който се проведе на 31 май в зала „Арена Армеец“ и събра хиляди зрители. На една сцена се качиха някои от най-обичаните български изпълнители – Валя Балканска и Петър Янев, Силвия Кацарова, Теди Кацарова, D2, 100 кила, Орлин Павлов, Панайот Панайотов, 100 каба гайди, ансамбъл „Българе“, Преслава, Десислава, Славка Калчева и Ивелина Колева. Всички те се обединиха около каузата за съхраняването на културно-историческото ни наследство и се включиха в инициативата напълно безвъзмездно.

 

Част от средствата са събрани от продажбата на специални брандирани торбички. Те ще продължат да бъдат налични в магазините на BILLA до края на месец август. 1 лев от всяка закупена бройка отива за каузата.